Заха Хадид е сред най-известните архитекти днес, благодарение на своите модернистични и оригинални проекти.

През 2004 година тя стана първата жена, спечелила наградата за архитектура Pritzker. Проектирала е всичко – от метро в Саудитска Арабия до търговски център в Белград.

Наскоро бе обявено, че ще работи по нова сграда в Ню Йорк. Това е първият проект на Хадид в Голямата ябълка.

Става въпрос за 11-етажна жилищна сграда от метал и стъкло в Манхатън.

Вижте как се е развивал стилът на Хадид през годините:

Първият проект на Хадид в САЩ е през 2003 година – това е Rosenthal Center for Contemporary Art в Синсинати. Проектът е голям успех.

След успеха на Rosenthal Center Хадид е търсена за още големи задачи. Сред тях е сградата на BMW в Лайпциг, Германия. Тя е завършена през май 2005 година.

През 2005 година е завършен и друг неин проект - Phaeno Science Center във Волсбург, Германия. New York Times я описва като „сградата, която променя нашата представа за бъдещето.“

Тя е дизайнер на Bridge Pavilion в Сарагоса, Испания, открита през 2008 година. Мостът е основната атракция на Expo 2008.

През 2010 година тя проектира MAXXI – център за съвременно изкуство в Рим. Това е една от най-известните й сгради, за която получава наградата Stirling през 2010 година.

На Хадид възлагат задачата на проектира сградата за водни спортове за Олимпиадата през 2012 година в Лондон. Аква центърът има два 50-метрови басейна и басейн за скокове.

През 2012 година е завършен културния център Хайдар Алиев в Баку, Азербайджан.

През 2012 година е завършена и сградата на Музея на изкуствата към Университета в Мичиган.

Хадид работи по проект за футуристична къща, възложен от Наоми Кембъл. Той изглежда като космически кораб. Още виж тук

Тя е проектирала и офис центъра Wangjing SoHo в предградията на Пекин. Той е бил копиран „пирати“ на остров Чонгкинг.

През 2012 година Хадиди обяви плановете си за сградата Беко в Белград. Това ще бъде комплекс от търговски център, офиси и жилищни сгради.

През май 2013 година излязоха някои снимки от нейния проект за станция на метрото в Рияд, Саудистка Арабия, която все още не е готова.

Това е планът за 11-етажната сграда в Манхатън. Тя ще има гледка към Хай Лайн парк ще изглежда оригинално, както всички други проекти на Хадид.

Освен сгради, Хадид проектира и още най-различни неща – маси за кафе и дори обувки. На снимката е неин модел обувки на висок ток. Повече за обувките на Хадид вижте тук.