През 2008 г. ще се запазят миналогодишните тенденции на пазара на недвижимите имоти във Велико Търново и района, но цените ще растат с по-умерени темпове в рамките на 10-15 на сто годишно.

Това прогнозира на форум във Велико Търново Теодора Димова, президент и изпълнителен директор на компанията за търговия с недвижими имоти "ЕРА-България", която е част от европейска мрежа с представителства в 19 страни.

По данни на компанията през миналата година при продажбите на жилища и парцели в района цените са се увеличили със средно 21 на сто. Докато в началото на годината средната цена за кв.м за апартамент е била 475 евро, то през декември цената е достигнала 775 евро за кв. м.

Постоянен ръст на цените се наблюдава при пазара на еднофамилни къщи в старата част на Велико Търново, където цените се движат между 70 000 и 75 000 евро.

С динамика се отличава и пазарът на селските имоти, където особена активност при покупката и препродажбата на реновирани и стари къщи проявяват главно чуждестранни инвеститори от Испания, Дания, Холандия, а напоследък и от Русия. Интересът на инвеститори от Великобритания ще се запази на нивата от 2007 г. поради световната криза с ипотечното кредитиране и промените в банковите лихви в тази страна, коментира Теодора Димитрова.

В зависимост от състоянието на имота, цената на къща с двор в атрактивен селски район се движи между 70 000 и 80 000 евро, но се предлагат оферти и за 100 000 евро, според анализа на компанията.

От там прогнозират, че през 2008 г. ще се очертава все по-ясна сегментация на пазара на недвижимите имоти във Велико Търново. Все по-голямо влияние върху цените ще оказват фактори като качеството на строителството, разположението и инфраструктурата
край жилището.

Очаква се активизиране и на вторичния пазар. Имоти с ниско качество, закупени преди 2-3 години на по-ниски цени ще се предлагат по-скъпо. Ще се запази интереса към закупуването на имоти с ипотечен кредит, смятат от "ЕРА-България".