България може да извлече ползи от световната финансова криза. Това е мнението на предприемачи от бизнеса с недвижими имоти. Също според тях цените на някои жилища ще паднат с до 30%.

Ако финансова криза от Wall Street се пренесе у нас, първият голям удар ще е върху бизнеса с имоти. Изходът ще бъде предприемачите в сектора да забравят за еуфорията от преди две-три години и още сега да "приземят" цените си.

"Прогнозирам и винаги съм твърдял, че ще имаме спад в цените в някои сегменти. На първо място това са старите жилищни имоти във всички градове на България, които се движеха в пакета на всеобщото увеличаване на цените", коментира Орлин Владиков, член на сдружение за недвижими имоти.

На второ място, и това вече е реалност, ще продължи спадът на цените на някои ваканционни имоти и земи за строеж. Очакваното намаление до края на годината е от 25, до 30%.

"Българският пазар, който в глобализирания пазар има незначително, но все пак някакво място, ще бъде поредната спирка на световната криза, която вече е реалност", смята Владиков.

Но за нас кризата има два сценария - лош и добър. Лошият вече сме го гледали в други страни. А добрият е уникален и става само за нас. Страната ни вече е данъчен рай за чужденците. В същото време цените на имотите падат. Ако използваме кризата, за да пренасочим потока на парите към себе си, ние печелим. Нужно е мъничко реклама.

"Нека изпълнителната власт, нека неправителствените организации, нека ние, специалистите, всеки ден да експонираме възможностите на България за пренасочване на екологични производства, на факторинг", предложи икономистът.

През последните месеци чужди инвеститори, опарени от световната криза, напускат страната ни. Типичното за инвестиция в недвижим имот обаче е, че не можеш да я вземеш със себе си. Тогава продаваш на ниска цена. Именно това е златната възможност.

На нашия пазар ще има добри проекти на ниски цени. Ако политиците и предприемачите умело изиграят картите си, в България ще потекат пари от Русия и арабските страни. И тогава кризата ще се превърне в пир.

Източник: bTV