Вследствие на промените в световен мащаб на стойността на недвижимата собственост, и румънските предприемачи ревизират прогнозите си за развитието на местния пазар, коментира вестник Адевърул.

Последиците от трусовете на пазара на имоти не само в Европа, но и отвъд Океана, се почувстваха и в Румъния. Един от най-важните компоненти на този пазар - очакванията на инвеститорите, претърпява дълбоки промени. Цените на жилищата все още не са се понижили. Но ако само преди месец представители на агенциите за недвижими имоти заявяваха единодушно, че следват години на разцвет за сделките от този вид, сега мненията са доста резервирани.

Пазарът на имотите в Румъния е възможно да се превърне в доминиран от купувачите много по-бързо, отколкото се прогнозираше. Майкъл Лойд заяви пред в. "Адевърул", че при сегашните обстоятелства само след две-три години продавачите няма да бъдат тези, които държат доминиращата позиция.

Лойд е главен изпълнителен директор на компанията, която изпълнява проекта за изграждане на комплекс със смесено предназначение "Бъняса" в Букурещ, който се простира на 221 хектара. Теренът в северната част на румънската столица Букурещ предлага най-голямата шопинг дестинация в страната с търговски парк и МОЛ, както и три хиляди жилища и бизнес парк от 260 хил. кв.м. Инвестицията е в размер на 1.2 милиарда евро.

"Световната криза неизбежно ще бъде почувствана и в Румъния. Смятам обаче, че развиващите се пазари ще бъдат засегнати в най-малка степен и ще се възстановят най-бързо", твърди Майкъл Лойд.

И представителите на агенциите за недвижими имоти разнообразиха позициите си в контекста на промените в международен план.

"Европейските пазари са зрели пазари, за разлика от нашия, който е развиващ се пазар. В Румъния търсенето е засилено, а предлагането - ограничено. На тази основа прогнозираме, че може да влезем в етап на равновесие след около 4-5 години", казва Флорин Нине, инвестиционен мениджър на компания "Регата".

По-малко оптимизъм изрази Ирина Петреску, директор продажби в "Езоп Консултинг". "Промените в европейския пазар на недвижими имоти е важен сигнал за тревога, който предупреждава за опасността от засилен и неконтролиран растеж на цената на жилищата. У нас проектите за нови жилища започнаха да се появяват преди само две-три години. Очевидно е, че цените ще се свият в момента, в който търсене и предлагане се уеднаквят. По наши оценки това ще стане след три-четири години", уточнява Ирина Петреску.

Флорин Нине обръща внимание обаче, че на пазара се появяват все повече нови и нови проекти. "Ако те рязко влязат на пазара, то тогава равновесието между търсене и предлагане може да настъпи по-рано".

След повече от пет години на галопиращ растеж, цените на жилищата в балтийските държави влязоха в низходяща линия. "В момента огромен обем спекулативни фондове навлизат в Румъния и България", заяви Петер Морис, генерален директор на агенцията за недвижими имоти "Оберхаус". Някои анализатори са на мнение, че това е началото на дългосрочен спад.

Киприан Лопата от агенцията за имоти "Арко" е на мнение, че държавите, в които това ще стане, строят от десетки години. "В Румъния не е имало строителство от 50 години. Но в балтийските страни, като Естония и Латвия, се строи от над 15 години, а в Румъния не е така", аргументира се Киприан Лопата.

На подобно мнение е и Еуджен Патерник, генерален мениджър на компанията за недвижими имоти "Сити експерт". "Компании-гиганти като Майкрософт, Рено и други обявиха отваряне на центрове в Румъния. Пазарът на недвижими имоти в Румъния ще продължи възходящото си развитие и няма да пострада от международната криза", казва той.

"При положение, че Румъния регистрира засилен икономически растеж, 70 процента от икономиката е частна и има ограничено предлагане на ипотечни кредити с висока степен на риск, инвеститорите могат да бъдат спокойни", казва още Патерник.