Пропърти мениджмънтът повишава стойността на имота

965
Пропърти мениджмънтът повишава стойността на имота

В международен план все повече собственици на сгради се ориентират към услугата „Пропърти мениджмънт" в търсене на по-висока стойност на имота, намаляване на разходите и ефективна комуникация с наемателитe, сочат анализите на Colliers International.

Пропърти мениджмънт е услуга, която представлява цялостно управление на недвижимата собственост. Тя включва финансов и маркетингов мениджмънт, контрол на поддръжката, както и връзки с наемателите.

Пазарът на офисни и търговски площи става все по-конкурентен, появяват се нови площи, наемните цени вървят надолу. В тази ситуация професионалният пропърти мениджмънт е ефективен отговор на предизвикателствата пред собственици и мениджъри, коментират от консултантската компания.

"Важно е собствениците, които имат желание да отдават имотите си под наем с цел реализиране на печалба, да осъзнаят ползата от професионалния подход в пропърти мениджмънта и да доверят този бизнес на специалисти. Основният резултат от пропърти мениджмънта е повишаване на инвестиционната стойност на имота", казва Димитър Бранков, директор Управление на недвижими имоти в Colliers International, България.

Основното предизвикателство пред собствениците е да бъдат запазени наемателите, като незаетите площи представляват опасност не само за намаляване на паричните потоци и месечните плащания

"Пропърти мениджърът познава историята и взаимоотношенията на собственика с наемателя, което позволява на брокера така да структурира новото предложение, че то да отговаря в най-пълна степен на нуждите на наемателя", допълва още Бранков.

Втората линия, която пропърти мениджърът следва, защитавайки стойността на имота, се отнася до ограничаване на разходите.

И двете страни - наематели и собственици, под влияние на глобалната финансова и икономическа криза, имат интерес да работят заедно, за да спестят средства.

За наемателите в търговските центрове услугата може да е от ключова роля.

Третата насока, в която пропърти мениджърът работи, за да осигури повишаване стойността на обекта, е да бъде винаги ориентиран към крайните резултати.

"Собствениците са под огромно напрежение за постигането на определена възвращаемост, с която са се ангажирали към техните кредитори", казва Димитър Бранков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg