Броят на жилищата с просрочени ипотеки в САЩ е нараснал над два пъти през първото тримесечие на годината, до най-високата му в историята стойност, показват изнесени днес данни на RealtyTrac Inc.

За първите три месеца на годината в най-голямата световна икономика 649 917 жилища са били с някаква форма на просроченост на плащанията по ипотеките си, което е повишение от 112%, в сравнение с тези от 306 722 през същия период на предходната година.

Повишението на тримесечна база възлиза на значителните 23%, което е последният признак за слабостта на пазара на имоти в САЩ.

Най-силно засегнат е бил сегментът в Невада, Флорида и Калифорния, сочи още изнесеният доклад.

Като цяло едно на всеки 194 домакинства е просрочило плащанията по своя ипотечен заем, като повишение е регистрирано в 48 щата. Първото тримесечие на годината е било седмото поред, когато е било наблюдавано повишение на този негативен показател.

От администрацията на президента Буш, която прие редица реформи, свързани с ипотечното кредитиране, обявиха, че близо 503 000 щатски домакинства са получили помощи, свързани с техните кредити. Това обаче се възприема като мярка с краткотрайно действие.

Приливът на огромен брой имоти в процедура на приключване от страна на банките е друг фактор, който се отразява негативно върху цените на недвижимите имоти във водещата световна икономика.

В Невада едно на всеки 54 домакинства среща затруднения да плаща навреме вноските по своите ипотеки, сочи статистиката, където повишението е 137% на лошите ипотечни заеми.