Броят на американските домакинства с просрочени ипотеки се е повишил с над 50% през изминалия месец, в сравнение със същия на предходната година, посочиха изнесени вчера данни.

През юли 272 000 домакинства са били в някаква форма на просрочие по плащанията на ипотеките си, за което са били предупредени от своята банка, посочиха данни, изнесени от RealtyTrac.

Това означава, че едно от всеки 464 домакинства е било неизрядно по плащанията на задълженията си.

Невада, Калифорния, Флорида, Аризона, Охайо, Мичиган и Джорджия са щатите с най-висок процент по този показател.

Комбинацията на фактори, като слабостта на пазара на недвижими имоти, ипотечната криза, забавянето на световната икономика, както и рекордните цени на енергийните суровини, до голяма степен са съдействали за негативните данни.

Продажбите на жилища са изключително слаби и мнозина не могат да намерят купувачи на своите домове, или дължат повече, отколкото е стойността на имота им.

RealtyTrac отбелязва, че е повече от 750 000 жилища с просрочени ипотеки са обявени за продажба, което е около 17% от общия брой на 4.5 милиона щатски жилища, обявени за продажба през юни.

За ускоряване на продажбата на 54 000 имота във Флорида и Калифорния компанията, занимаваща се с отпускането на ипотечни кредити Fannie Mae, планира откриването на офиси в тези щати и продажбата им дори и на значително по-ниска цена.

Изпълнителният директор на изпадналия в затруднение гигант заяви, че не смята настоящия момент за подходящ за задържането на подобен род имоти с просрочени ипотеки.

Щатското правителство предприе действия за подпомагане на изпадналите в затруднение щатски собственици на жилища.

Специалистите обаче са скептично настроени, като са на мнение, че дори и правителствените действия да помогнат временно, почти 2.8 милиона домакинства ще се сблъскват с по-нататъшни проблеми за запазването на своите жилища.

Проблемът се задълбочава и от факта, че имотите на близо една трета от американците са с по-малка стойност от техните задължения.