През второто тримесечие на тази година в САЩ са загубени 220 хил. жилища заради просрочени ипотеки, сочат данни на статистическата агенция RealtyTrac. Това е близо три пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Голяма част от анализаторите очакват, че до края на тази година броят на загубените жилища ще нарасне, като за момента никой не се наема да даде точни прогнози с колко.

Общият брой на просрочените ипотеки за периода възлиза на 739 714, като спрямо първото тримесечие на годината ръстът е 14%, а спрямо същия период на миналата година- 121%.

Според изчисленията на статистическите служби, това означава, че на всеки 171 души един собственик на жилище е получил известие, че губи дома си заради неизплатен и вноски по кредита към банката.

Ръст в просрочените ипотеки до края на годината се очаква в 48 от 50-те щата на САЩ, и от 95% от населението на 100-те най-големи града в страната, сочат още данните на RealtyTrac.

Заради неочаквано високия ръст на просрочените ипотеки, прогнозите от началото на годината на RealtyTrac относно общия брой до края на тази година ще трябва да се променят.

Според RealtyTrac, просрочените ипотеки в САЩ се очакваше да бъда около 1.9 до 2 млн. броя, но само до средата на годината те достигнаха 1.4 млн., и затова се налага да се ревизира цифрата.