Просрочените ипотеки в САЩ се покачиха през изминалия месец август до рекордно високи нива след спадането на цените на жилищата, пише Bloomberg.

Това значително затрудни продажбата на имоти и рефинансирането с цел изплащане на ипотечния кредит в сравнение с предходния месец, показват данни на RealtyTrac.

303 879 души, или един на 416 собственици на жилище в САЩ, са получили предупредителна заповед за предстоящо взимане на жилището от банката заради неизплатени задължения.

Броят на загубилите домовете си за периода се е повишил с 27% спрямо същия период на миналата година, става ясно от данни на брокери на недвижими имоти в Калифорния.

Положението на пазара в момента е най-лошото след жилищна криза от 1930 г.

Цените на жилищата в 20 големи градове в САЩ са се понижили с 15.9% за месец юни в сравнение с година по-рано, съобщава S&P/Case- Shiller. Сред най-лошите сценарии за следващата година е нов спад с 10%, според анализатори от Lehman Brothers.

В настоящия момент в САЩ има около 3.9 млн. непродадени жилища, което е най-високото ниво от 1982 г. насам, показват данните на Националната агенция на лицензираните оценители на недвижими имоти, базирана в Чикаго.

Най-високото ниво на просрочени ипотеки има в щата Невада, където увеличението за август е за 20-ти пореден месец.

Веднага след него се нарежда “Златният щат“ - Калифорния, където един на всеки 130 собственици на жилище има просрочена ипотека.

Мерките, които правителството се опитва да предприеме за подобрение на положението в сектора, засега не дават видим резултати, отчитат повечето специалисти.