Броят на просрочените ипотеки в САЩ се е удвоил през третото тримесечие на настоящата година, посочиха изнесени данни на RealtyTrac Inc.

За тримесечието броят им е възлизал на 635 159, което означава, че едно на всеки 196 домакинства е имало просрочена такава. Показателят е отбелязал повишение от 30%, в сравнение с второто тримесечие.

Най-голям е бил броят на лошите кредити в Калифорния, Флорида и Охайо, възлезли на 44% от общите за тримесечието. По региони Невада е бил щатът с най-много просрочени ипотеки, като там едно на всеки 61 домакинства може да загуби дома си.

За просрочени кредити по ипотеки се считат такива, по които кредитополучателят не е плащал ипотеката си поне 90 дни и срещу когото официално е подадено от банката, отпуснала кредита, изявление за "измама".

До голяма степен причина за високото ниво на неизплащаните ипотеки се сочи слабостта на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, както и относително високото ниво на лихвите.

Като друга причина може да се изтъкне затягането на изискванията за отпускане на кредити, както и все по-трудното рефинансиране на съществуващи задължения.

Анализаторите прогнозират, че продължаващото не особено убедително състояние на пазара на имоти в САЩ ще продължи да се изразява във високо ниво на просрочените ипотеки в средносрочен аспект.

Повишават се и запасите от непродадени недвижими имоти, като към момента те биха подсигурили търсенето за 10 месеца, което е и най-високото от осем години насам.

Цените на недвижимите имоти в 20-те водещи щатски града отбелязаха спад за осми пореден месец през август според индекса S&P/Case- Shiller.