Икономистите във Великобритания не могат да стигнат до ясно становище по въпроса колко време ще е необходимо на сектора на недвижимите имоти да се възстанови, пише PropertyWire.

Някои смятат, че за възстановяването на цените на жилищата ще са необходими не по-малко от 25 години, докато според 30% това ще стане много по-скоро, или някъде към 2009-2012 г.

Анализаторите от Capital Economics са доста песимистично настроени относно пазара на недвижими имоти и смятат, че бързото покачване на цените е в сферата на фантазиите.

Според някои икономически консултанти жилищата ще поевтинеят с около 35% в следващите 3 години и след това ще поемат пътя нагоре. Според тях цените ще достигнат стойностите си от 2007 г. някъде към 2036 г.

Последните изследвания на пазара показват, че имотите, построени по време на кредитната криза, биха могли да подпомогнат ръст от 30% на цените на жилищата в периода 2009-2012 г.
Прогнозите на CEBR сочат, че цените на жилищата ще се възстановят най-вероятно през следващата година, ако Bank of England успее да намали лихвените проценти и изпълни очакванията на голяма част от инвеститорите и купувачите в сектора.