Инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ за юли и август достигат 458 млн. евро, като 17 сделки са били сключени през периода, сочат данни на CB Richard Ellis.

С това инвестиционния обем в региона от началото на годината достига 936 млн. евро, като 96% от всички инвестиции в сектора са направени през юли и август става ясно, още от данните.

Покачването в активността се дължи най-вече на сключените сделки в Русия чиято стойност за двата месеца достига 239 млн. евро или 52% от целия обем. Почти всички сделки в сектора сключени на руския пазар през тази година са от местни инвеститори.

Някои от имотни пазари в ЦИЕ отчитат повишение в активността за периода, но като цяло повечето пазари продължават да бъдат остават спокойни.

Инвестиционния пазар в ЦИЕ от началото на годината се характеризира с ниски нива на активност от страна на международните инвеститори, споделят експерти от CBRE.

Според данните, общия обем на направените инвестициите от международни инвеститори в региона е 41% от целия обем, спрямо 80% за същия период на миналата година.