Инвестиционната активност в сектора на търговските имоти в Централна и Източна Европа продължи бавно да се увеличава през октомври и ноември 2009 г., като общата стойност на инвестициите достигна 432 млн. евро, сочат данни на CB Richard Ellis.

До началото на декември 2009 г. общият обем на инвестициите в региона достига малко под 1.5 млрд. евро. Въпреки малко по-високата активност през последните няколко месеца, като цяло, инвестиционният обем за миналата година е с около 80-85% по-нисък спрямо нивата от 2008 г., пише PropertyEU.

Трябва да се отбележи, че тенденцията за затваряне на сделки с по-високи стойности се засили през октомври и ноември. Четири от общо осем сделки за периода са били на стойност над 50 млн. евро, коментира Йос

Тромп, началник на проучванията за Централна и Източна Европа в CB Richard Ellis.

Тези сделки включват най-голямата инвестиционна сделка на годината в Чешката република - покупката от компанията Gemini A&B на офис сгради от Deka и значителните обеми на търговията на портфейла на Profi в Румъния.

Фактът, че по-големите сделки се случват все по-често предполага, че пазарът може би започва да набира инерция за възстановяване, заявява още Тромп.

Инвестиционният пазар в Югоизточна Европа, който беше изключително тих през 2009 г., все пак успя да отчете известно увеличение в признаците за активизиране през октомври и ноември.

Общият обем на инвестициите в Югоизточна Европа достига 22% от целия за ЦИЕ за периода, което е най-високият резултат за миналата година.

Инвестициите включват няколко сделки с търговски имоти в България и търговията на портфейла на Profi в Румъния.