След като в началото на декември удари най-ниските си нива за всички времена, фиксираната лихва на 30-годишните ипотечни кредити в САЩ се покачи до 5.05% през тази седмица и може да нарасне до 6% до края на 2010 г, прогнозират от Freddie Mac.

От ипотечния кредитор припомнят, че лихвените проценти по кредитите не прехвърляха 5% до последната седмица на октомври, когато се покачиха до 5.03%.

Лихвените проценти задължително ще трябва да нараснат до 6% до края 2010 г, тъй като частните купувачи ще изискват по-висок процент възвращаемост от ценни книжа, отколкото гарантират от Федерални резерв и Централна банка на САЩ. За да се случи това, може би кредиторите ще трябва да повишат таксите за обслужване на потребителите, заявява Ейми Кътс, заместник-главен икономист на Freddie Mac.

Извънредни финансови средства бяха пуснати за поддържане на лихвените проценти ниски и подпомагане на пазара за ипотечно кредитиране и е трудно да си представим, че лихвените проценти биха могли да паднат повече от това, което са в момента, коментира още експертът.