Молбите за ипотечни кредити в САЩ отчитат ръст през последната седмица, след като лихвените проценти се доближиха до исторически минимум, пише Bloomberg.

Според данни на Асоциацията на банковите ипотечните кредитори броят на жилищните кредити и тези за рефинансиране се е покачил с 2.1% през изминалата седмица, спрямо предишната.

Комбинацията от понижаващи се лихвени проценти и удължаването на периода за погасяване водят до подобряване на нагласите на кредитополучателите и съживяват търсенето на жилища, казва Майкъл Ларсън, анализатор в Weiss Research.

Делът на молбите за рефинансиране се е покачил през изминалата седмица до 72.1% от целия обем.

Средният лихвен процент за ипотечни кредити с фиксирана лихва и период на погасяване 30 г. се е понижила до 4.79% през изминалата седмица, което е най-ниското ниво от месеца май насам.

При ипотечните кредити с 15-годишен срок на погасяване средните лихвени проценти са паднали на 4.27%, става ясно още от данните.

Въпреки това, безработицата в страна, която достигна 26-годишен връх кара повечето хора да не искат да купуват жилища. Затегнатите кредитни условия допълнително усложняват ситуацията за тези, които все пак имат желание да купуват.