Цените на луксозните жилища в Лондон са отчели най-големия си ръст за последните 19 месеца, сочат данни на Knight Frank.

Стойността на къщите и апартаменти с цени над 1 млн. паунда(1.6 млн. долара) се е увеличила с 6.1% през декември спрямо година по-рано, което е най-големият ръст от май 2008 г. Цените са нараснали с 2.1% спрямо предишния месец сочат данни на базирания в британската столица брокер.

Въпреки повишението, цените на луксозните имоти остават 13% под върховите си нива от март 2008.

„В краткосрочен план перспективата пред пазара изглежда положителна, но в дългосрочен функционирането му ще зависи от резултатите от общите избори и бюджета за следващата година", коментира Лиъм Бейли , ръководител на жилищните проучвания в Knight Frank.

Търсенето на луксозни жилища в Лондон постепенно се възстановява като международните купувачи се възползват от слабостта на британската валута. В допълнение, бонуси за финансови служителите в Лондон и Canary Wharf - двата най-големи финансови района, може да се покачат с 50% тази година достигайки 6 млрд. паунда.

Офисите на Knight Frank в елитните лондонски райони Мейфейър, Белгравия, Найтсбридж и Кенсингтън са отчели 22 сделки с общо продажна цена повече от 60 млн. паунда.

Цените на луксозни жилища може да се върнат към пиковите си нива през 2012 г. по-рано, отколкото останалата част от жилищния пазар.

Интересът от международни купувачи е ръководен главно от руснаци, италианци и жителите на Близкия изток, става ясно още от данните на Knight Frank.