Настоящият бум в строителството на офис площи в Европа се очаква да продължи и през тази и следващата година, като се предвижда ръстът в новите офис площи да достигне 20%.

Според очакванията, новопостроените площи за периода 2008-2009 г. ще достигнат 22 млн. кв. м, става ясно от проучване на Cushman & Wakefield.

Най-голям ръст в нови офис площи за периода 2008-2009 г. се очаква в Русия (около 3.2 млн. кв.м), следвана от Украйна, Испания, Румъния и Полша, за които данните все още не са изнесени.

За изминалата 2007 г. новопостроените офис-площи на стария континент възлизат на 8.2 млн. кв. м, като новооткритите офис центрове са 320. Около 54 от вече съществуващи офис центрове са били разширени и достроени съобразно нуждите, става ясно още от изнесените данни.

Само за тази година, се очаква новите офис площи да достигнат 11 млн. кв. м, което се припокрива и с очакванията за 2009. Това ще увеличи общия брой на офис пространството в Европа от сегашните 112 млн. кв. м на 134 млн. кв. м.

Голяма част от новите офис площи се очаква да бъдат построени в страните от централна и източна Европа. Търсенето на модерни офис пространства в тези страни се увеличава с всяка изминала година, споделят анализатори в сферата.

Най-много офис площи през изминалата година са били построени в Русия (1.84 млн. кв. м), което е ръст от над 26% в сравнение с предходната. В страната се наблюдава стабилна тенденции за развитие в сектора, категорични са от Cushman & Wakefield. Големи търговски и офис центрове започват да се строят и в по-малките руски градове.

Развитието на пазара в Украйна изостана с няколко години от развитието на този в Русия, но все повече инвеститори поглеждат към възможностите които предлага той.