Кризата на пазара на недвижими имоти засяга всяка една страна в една или друга степен, коментират икономическите анализатори.

Търсенето на офис-площи в столицата на една от най-развитите в икономическо отношение страни в света - Япония, е намаляло и през изминалия месец май делът на незаетите офис площи е достигнал най-ниските си нива от 2 години насам, съобщава Bloomberg.

Причината за това са усилията на голяма част от компаниите да октрупнят работното си пространство. Тези мерки станаха наложителни, след като през последните няколко месеца беше отчетен спад в корпоративните печалби, който е с най-бърз темп от 6 години насам.

Общият дял на свободните офис площи в Токио отчете увеличение за месец май за четвърти пореден месец, достигайки 3.29% спрямо 3.03% за предходния месец.

От друга страна, корпоративните печалби на японските компании са се понижили с около 17.5% за периода на първите три месеца от началото на тази година, в сравнени със същия период на миналата.

Това е най-остро отчетеното понижение в стойността на печалбите от последната рецесия в японската икономика от 2001 година насам.

Същевременно, с увеличение в незаетите офис площи, се отчита спад в средните цени на наемане. За изминалия месец средната цена на квадратния метър е била 93 долара, а за месец май е паднала на 92 долара.

Офиси, намиращи се в сгради, разположени в централната бизнес част на Токио, които са били построени преди по-малко от една година, остават незаети. Техният брой се е увеличил най-много от месец септември 2003 г. насам, сочат данните от статистиките. Незаетите офис площи в новите сгради са се повишили с около 10.14% за месец май и с 10.07% за преходния.