Броят на незаетите офис площи в Лондон се е покачил, става ясно от проучване на компанията Atisreal.

Данните показват, че към края на септември незаетите офис площи са се увеличили до 8% от отчетени 6.7% за второто тримесечие на годината. Това е най-големият ръст от близо две години.

В края на третото тримесечие на годината се навършва една година от “смъртта на инвестиционния пазар в Централен Лондон", коментират анализаторите.

Положението на британски имотен пазар става все по-сложно, коментират анализатори. Сделките са се понижили с 90% за третото тримесечие, след отчетен спад от 57% за второто.

Очакванията на Property Data за третото тримесечие на тази година са, то да бъде най-слабото от началото на спада в сектора, започнал преди година.

Капиталовите стойности на пазара в лондонското Сити са се понижили с 27% от своя пик, отчетен през месец юли миналата година, и с 20% в Уест Енд, сочат още данните.

Според доклада, основната причина за голямото повишение на незаетите офис площи в Лондон са многото нови проекти, които се появяват на пазара.

Въпреки че в някои части на Уест Енд, Ситито и Докландс има увеличение в наетите площи, то е далече от нивата за същия период преди година.

В момента наемите в най-предпочитаните части на града са се понижили до 425 паунда за кв.м, а в останалите части се движат по около 300 паунда.

Броят на сделките по наемане на офис помещения също е спаднал във всички част на британската столица, спрямо сравнимия период на миналата година.