Незаетите офис площи в Токио продължават да се увеличават и през ноември, достигайки най-високите си нива за последните три години, пише Bloomberg.

Отчетеният ръст за изминалия месец е 4.65%, а за предходния октомври е 4.3%, сочат данните на един от най-големите брокери на имоти в японската столица Miki Shoji Co. За последен път нивото на свободни офис площи е било толкова високо през август 2005 г. става ясно още от изнесените данни.

Офис пазарът е станал изключително нестабилен, като все повече компании се преместиха в по-малки офиси. Повечето японски компании се ориентират към намаляване на финансовите си разходи, като много от тях планират и известни съкращения на персонал.

Поръчките на офис техника- един от най-съществените индикатори за развитието и разрастването на японските компании, са намалели с 4.4% само за последния месец, сочат официални данни на правителството.

В момента средният наем на офис във всичките бизнес райони на японската столица са се понижили до около 73 долара за кв.м, спрямо 79 долара за изминалия месец, сочат още изнесените данни.