Ръстът на наемите на офис площите в Ирландия, който значително се забави през изминалата година, може да започне да се понижава през тази, сочи доклад на агенцията за недвижими имоти Lisney, публикуван вчера, съобщава Ireland.com.

Последните проучвания на агенцията показват, че ръстът на цените в сектора започва да се забавя от 12.5%, регистрирани за 2006 г., до 5.1% през изминалата 2007 г.

Цените на помещенията, намиращи се на главните търговски улици на столицата Дъблин, са запазили стабилния си ръст и през тази година. Наемите на офис помещенията обаче, които се покачиха с цели 11% за 2006 г., забавиха ръста си значително през 2007 г.

Повечето анализатори от агенциите за недвижими имоти на острова очакват през настоящата година наемите да започнат даже да се понижават.

От друга страна, започва да се усеща леко пренасищане на пазара, на фона на не чак толкова високо търсене от страна на големи компании или други институции, наемащи големи офис пространства.

Само през тази година ще се появят нови сгради с обща офис площ от 310 000 кв. м, което допълнително увеличава конкуренцията и намалява цената, коментират още специалистите от сферата.