Потенциалът за развитие на сектора за недвижими имоти в Румъния се намалява в резултат на липсата на публично финансиране, заявиха специалисти от Willbrook Management International.

В сравнение с България, финансовата ситуация в северната ни съседка не дава възможност за значително развитие на сектора на недвижимите имоти чрез публично финансиране, като правната рамка в страната не позволява финансирането на сектора, смятат анализатори от инвестиционния фонд за недвижими имоти Real Estate Investment Trusts (REIT).

В резултат на тези затруднения, инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Румъния се забавят или срещат трудности, свързани с обема на инвестирания или реинвестирания капитал в сектора.

България е единствената страна в Централна и Източна Европа, където сектора на недвижими имоти може да се финансира и чрез фондовата борса.

В страната ни достъпът до привлекателния сектор е улеснен чрез финансиране на инвестиционни компании, листнати на фондовата борса.

Финансовите възможности позволяват на инвеститорите да реинвестират своите печалби, посредством насочването им в листнати на борсата фондове с проекти в сектора.

Според специалисти в сектора на недвижимите имоти най-печелившите инвестиции в България и Румъния са закупуването на парцели земя за изграждането на жилищни комплекси.