Ръстът в строителния сектор в Турция, както в много други страни, е на път да свърши. Страната не остана встрани от рисковете на настъпилата криза, пише TurkishDailyNews.

В последните няколко месеца признаците за забавяне в сектора започнаха да стават все по-явни. Намаляването на работата до известна степен е свързано и с пониженото търсене от страна на купувачите и инвеститорите.

Заедно с намалението в строителните работи в страната, започва бавно да намалява производството на основните материали за сектора. Освен това задълбочаващата се криза принуждава дори някои от най-големите производители да започнат да изнасят продукция, за да намалят или да се спасят от финансови загуби.

Износът на циментът се увеличи с цели 80%, достигайки 7 млн. тона само за първата половина на тази година. Това стана ясно след изявление на президента на асоциацията на производителите на цимент в Турция – Аднан Иджнебекчили.

Продажбите на готов разбъркан цимент достигнаха 74.5 млн. куб. м. за миналата година, става ясно от изнесените данни. През първата половина на тази година продажбата на суровината се е понижила с около 30-35% в следствие на забавянето в сектора.

Въпреки всичко, строителният сектор в Турция е отчел повишение с около 0.9% за първата половина на тази година. Броят на разрешителните за строеж на търговски и индустриални обекти са намалели с около 10.2%, а на жилищни обекти с 11.4%