Ръстът на цените на недвижимите имоти в Еврозоната през настоящата година се очаква да се забави до най-ниското си ниво от 1998 година насам, сочи изследване на финансовата институция Barclays Capital.

Повишението на цените в 13-те страни членки на Еврозоната, ползващи еврото като основна валута, се очаква да се забави до 5%, в сравнение с поскъпването им от 7.6% година по-рано сочи още докладът.

От финансовата институция прогнозират забавяне в сектора в почти всички европейски пазари, с изключение на Германия, Португалия и Великобритания през тази година.

В Германия и Португалия очакванията са за повишение на ръста в цените на имотите от по 20 базисни пункта, до съответно 0.7% и 1.3%, в сравнение с предходната година.

Във Великобритания пък се очаква недвижимите имоти да поскъпнат с цели 9.3%, което е близо два пъти повече, в сравнение с темпа им на повишение през изминалата година, в резултат на продължаващото силно търсене и ограничено предлагане на имоти в страната.

Най-силно забавяне в темповете на повишение на цените се очаква във Франция, Италия и Испания, в резултат на повишението на лихвите.

Европейската централна банка повиши равнището на лихвите в Еврозоната до 4% при последната се среща, като много анализатори са на мнение, че те могат да достигнат до 4.5% до края на годината.