Ръстът на цените на жилищните недвижими имоти в Турция през изминалата година е довел до понижение в продажбите на жилища, посочиха публикувани в турските ежедневници данни.

Според изнесените данни на агенцията Land Registry Office в страната са били продадени 1 377 533 недвижими имота през изминалата година.

Данните сочат още, че продажбите на жилищно имущество е нараснало с 10.16% през 2003 година с 15% през 2004 година и с 12% през 2005 година. Ръстът им през 2006 година обаче е възлязъл на минималния 1%.

На фона на минималното повишение в продажбите обаче, в резултат на поскъпването на жилищата в страната, приходите от тези продажби са се повишили с 14.7%.

Според специалисти отчетеното повишение на продажбите не дава ясна представа за пазара на недвижими имоти, като то не отчита флуктуациите на пазара на недвижими имоти в страната през май и юни миналата година, когато продажбите намаляха с 20% на годишна база.

От друга страна според специалисти от All Real Estate Agents Chamber (ATEM) продажбите през изминалата година са били изкуствено завишени от фиктивни сделки между членове на семейства, за да могат да се ползват благоприятни ипотечни заеми с други цели, както и от фактът, че голяма част от сделките за продажба на недвижими имоти през 2005 година са били финализирани през изминалата година.

Изследването сочи още, че най-скъпите недвижими имоти, продадени през изминалата година са били ситуирани в Истанбул. През изминалата година общо 188 578 къщи са били продадени в страната.

На фона на спада в продажбите на жилища в града от 8.7% през изминалата година в сравнение с 2005 година, общите приходи от продажбите им са се повишили с 30%, сочат още статистически данни.

Не така са седели нещата в столицата на страната Анкара, където на фона на намалените продажби от 5.7% на жилища през изминалата година, приходите от продажбите им са се понижили с над 32%.