Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна в петък (24 юни) с китайския министър на индустрията и информационните технологии Мяо Вей. Двамата обсъдиха създаването на съвместна индустриална зона край София в района на Божурище. В разговора участва и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони ЕАД Валери Андреев, информират от пресцентъра на българското министерство.

„Проектът ще даде възможност за обмен на технологии и логистика", заяви Трайков и обърна внимание върху приложението на интелигентните мрежи в енергетиката и енергийната ефективност, телекомуникациите, използването на ВЕИ и др.

Трайчо Трайков подчерта важната роля на иновациите в икономиката, на които България възлага големи перспективи - в информационно-комуникационните технологии, електрониката, науките за човека, „чистите" технологии и др. „Това би имало много практически ползи и за китайските компании за навлизане в пазара на ЕС и трансфера на ноу-хау - възможностите на практика са безгранични", допълни българският министър. Той припомни, че през миналата година МИЕТ подписа меморандуми за сътрудничество с две китайски провинции - Джъдзян и Дзянсу.

Китай е най-големият търговски партньор на страната ни в Азия. По предварителни данни на БНБ инвестициите от азиатската страна у нас за периода 1996-2010 г. са общо 17.5 млн. евро основно в телекомуникации, производство на телевизионна техника, автомобилостроене, соларни инсталации.

Двустранният стокообмен през 2010 г. е на стойност 905.8 млн.щ.д. (18% ръст в сравнение с 2009 г.). Български износ е за 252.3 млн.щ.д. (84% увеличение спрямо 2009 г.) и включва основно рафинирана мед и медни сплави. Вносът от Китай е за 653.5 млн.щ.д. (4% повишение в сравнение с 2009 г.) се състои предимно от апарати, машини, части за превозни средства, мебели, електроуреди.

Министър Трайков участва днес в Търговско-икономическия форум Китай – Централна и Източна Европа, която конференцията се провежда в Будапеща в рамките на официалното посещение в страната на китайския премиер Вън Дзябао.

Събитието се организира по предложение на Китай и е част от европейската обиколка на Вън Дзябао в Европа. Основните теми, които ще се обсъждат на дискусиите, са възможностите за развитие на инфраструктурните и транспортните проекти, търговските контакти, сътрудничеството в екотехнологиите и др.

Китайската делегация е придружена от представители на близо 200 компании, които имат интереси да инвестират в Европа или да си сътрудничат с европейски компании. Срещата ще се проведе в две сесии – първата за иновациите в икономиката, а втората - за инвестициите и финансирането на проекти.

Във форума в Будапеща участват делегации от Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Премиерите на Китай и Унгария ще имат кратки неформални срещи с техни членове.