Газ от Каспийско море срещу мозъчен тръст от наши строители. Това е една от мисиите на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, която ще бъде на официално посещение в Баку на 26 април, съобщава "Стандарт".

Министър-председателят ще отседне в столицата на Азербайджан за два дни. Заедно с него засега се предвижда да пътуват регионалният министър Лиляна Павлова, транспортният Ивайло Московски, вътрешният Цветан Цветанов и икономическият им колега Делян Добрев.

Още при посещението си в Грузия в началото на месеца Борисов обяви, че в Баку ще води преговори с властта за доставки на газ от Каспийско море. Тръбата, която и сега доставя синьо гориво за Грузия, трябва да стигне до порт Поти на брега на Черно море и оттам с танкери да се доставя до българските пристанища в Бургас или Варна. Именно за Бургас вече има предпроектно проучване за изграждане на терминал за втечнен газ.

Азербайджан обаче интензивно се интересува от българския опит в строителството на зимни курорти и наши ски учители. Преди време в Баку беше и зам. икономическият министър Иво Маринов, който се срещна с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гарайев. На около 120 км от Баку се строи голям зимен курорт и домакините най-вероятно ще поискат мозъчен тръст от наши специалисти в строителството да помагат за растежа му, довериха от делегацията ни.

Нашенци могат да участват и в строежа на най-високия небостъргач в света, който се подготвя в Баку. Очаква се със своите 1050 метра сградата, която засега носи името Азербайджанската кула, да засенчи досегашния лидер - Бурдж Халифа, 828 метра, в Дубай. Проектът предвижда също изграждане на 41 изкуствени острова в Каспийско море, които ще бъдат свързани със 150 моста, както и писта за Формула 1. Строежът на "новата Венеция" ще бъде завършен между 2020 и 2025 г.