Началното жилищно строителство в САЩ е регистрирало понижение през февруари от тригодишния си връх, сочейки необходимостта от повече време за възстановяване на изпадналия в криза преди години пазар.

Строителните компании са започнали изграждането на 698 000 дома на годишна база през февруари, което отговори на средните очакванията на анализаторите и е с 1.1% под темповете от януари.

През първия месец на годината бе регистрирана най-висока стойност на показателя от три години насам.

Разрешителните за строеж, които са индикатор за бъдещата активност в сектора, са се повишили до най-високото си ниво от октомври 2008 година насам, което бе положителен знак за имотния пазар.

Секторът е поведен от ръста на строителството на мултифамилни къщи, което сочи нарастване на наемния пазар. Американците остават относително песимистични относно пазара на еднофамилни къщи и жилища.

Излизането на пазара на имоти с просрочена ипотека се очаква да продължи да оказва негативен ефект върху цялостното състояние на пазара и върху цените на имотите.

„Пазарът на имоти в САЩ продължава да се възстановява при стабилни нива“, според Сал Гуатиери, от BMO Capital Markets, цитиран от Bloomberg. Повишението на разрешителните за строеж според него най-вероятно ще продължава да вещае положително развитие на сектора.