Развиващите се европейски пазари привличат инвеститори в недвижими имоти

665
Развиващите се европейски пазари привличат инвеститори в недвижими имоти

Чуждестранните инвеститори продължават да насочват своите средства към пазарите на недвижими имоти в Европа, в резултат на доброто развитие на европейската икономика.

Намаляването на доходността от подобни инвестиции обаче в страните от Западна Европа пренасочва инвеститорското внимание към Източна и Централна Европа, където макар и при значително по-голям риск те очакват по-висока доходност.

В същото време като негативен фактор пред инвестициите в европейски недвижими имоти се очертава и продължаващото повишение на лихвите в еврозоната, като вчера те за пореден път бяха увеличени до 4% на годишна база.

Забавянето на пазара на недвижими имоти все още не оказва негативно въздействие върху този в Европа, като европейските пазари дори се облагодетелстват от пренасочване на част от щатските инвеститори към тях.

В Германия, Ирландия, Холандия и Франция, които са и най-големите западноевропейски пазари на недвижими имоти, инвеститорската активност продължава да се повишава през тази година, като ръст е регистриран и в трите сектора - търговски, индустриален и офис сектора, сочи доклад на RICS.

Единствено в Италия и Швейцария се наблюдава спад в транзакциите с недвижими имоти, който се предопределя от законодателни промени при трансформирането на собствеността за недвижими имоти.

Сред развиващите се пазари България и Словения, които са сред страните с най-висока възвръщаемост от наеми, се радват на продължаващ силен интерес от страна на международните инвеститори в недвижими имоти, сочи още изследването.

Очаква се продължаващото добро развитие и перспективи за ръст пред нашата икономика, на фона на членството й в ЕС, да продължава да привлича интереса на международните инвеститори.

В страната ни възвръщаемостта от наеми е в размер на 10.5% годишно, като относително ниски са все още цените на недвижимите имоти, в сравнение с останалите страни от ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg