Рефинансирането става все по-популярно напоследък

1241
Рефинансирането става все по-популярно напоследък

Терминът рефинансиране става все по-популярен и на практика. В момента се рефинансират най-вече ипотечни кредити от 2001 – 2004 г., защото лихвите са спаднали с 20% – 60%.

Съветът на КредитЦентър е да се рефинансира кредит с лихва над 8.5%, ако остатъкът по него е около и над 30 000 лв. Рефинансирането е много удачно за покриването на няколко малки кредита, защото често се стига до затрудняване на плащанията им, особено ако са изтеглени от различни банки и падежите им са в различен ден от месеца.

Лошите кредити в България са под 3%, което е в границите на нормалното за пазара.

Прогнозата на КредитЦентър за следващото полугодие е нивата на лихвите да се запазят. Ръстът в ипотечното кредитиране се очаква да стигне 50% до края на годината, а средният размер на кредита да остане около 38 000 евро. Лошите кредити ще запазят същите нива. Рефинансирането на кредити ще продължи да добива все повече популярност и да бъде актуална тема на кредитния пазар .

КредитЦентър наблюдава огромен интерес през изминалите шест месеца от страна на чужденците, желаещи да получат кредит от банки на българския пазар. Това се дължи на присъединяването ни към ЕС и съответно очакванията на чуждите граждани банките да им предложат сходни условия на европейските.

Най-голям ще бъде ръстът при отпуснатите кредити на българи, работещи в чужбина. От началото на годината той е 140%, а до края на 2007 г. КредитЦентър прогнозира 300% ръст, тъй като гъвкавостта на банките при обследване на доходите и признаването им е все по-голяма.

Справката на КредитЦентър за процентното разпределение на градовете, в които българите, работещи в чужбина, са закупили имот чрез ипотечен кредит показва следното:

 

% разпределение на градовете в България, в които българи, работещи в чужбина са купили жилище чрез кредит
Град% от 01.01.2007 г. до 30.06.2007 г.
Варна19,1
Бургас17,2
София12,6
Пловдив9,8
Благоевград8,6
Плевен8,1
Видин7,6
Велико Търново6,9
Русе6,3
Други3,8


През кредитен посредник минават около 15%-20% от ипотечните кредити, отпуснати от банките, като пазарният дял на КредитЦентър е 19%, или 3.63% от всички отпуснати кредити на пазара.

Имайки предвид този висок процент на кредити, минаващи през посредник, можем да кажем, че ползването на кредитни посредници ще нараства, тъй като разнообразието на пазара от оферти и продукти го изисква.

Динамиката на пазара се нуждае от професионалисти в областта, може би за това в КредитЦентър забелязваме, че хора и фирми имат все повече доверие в кредитния си консултант. Консултантите познават пазара и могат да дадат професионален съвет, освен това услугите им са безплатни.

Те изготвят индивидуален погасителен план за всеки клиент, съобразно финансовите му възможности и избират най-подходящата оферта на пазара. Оформят сделката документално и работят с клиента до усвояване на кредита. При възникване на извънредни ситуации, като невъзможност за погасяване на кредита по различни причини, консултантът най-добре може да даде съвет за минимални загуби от страна на клиента.

След изброените предимства на професията „кредитен консултант” е нормално да наблюдаваме от тук нататък все по-голям процент при отпускането на кредити чрез посредник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg