Терминът рефинансиране става все по-популярен и на практика. В момента се рефинансират най-вече ипотечни кредити от 2001 – 2004 г., защото лихвите са спаднали с 20% – 60%.

Съветът на КредитЦентър е да се рефинансира кредит с лихва над 8.5%, ако остатъкът по него е около и над 30 000 лв. Рефинансирането е много удачно за покриването на няколко малки кредита, защото често се стига до затрудняване на плащанията им, особено ако са изтеглени от различни банки и падежите им са в различен ден от месеца.

Лошите кредити в България са под 3%, което е в границите на нормалното за пазара.

Прогнозата на КредитЦентър за следващото полугодие е нивата на лихвите да се запазят. Ръстът в ипотечното кредитиране се очаква да стигне 50% до края на годината, а средният размер на кредита да остане около 38 000 евро. Лошите кредити ще запазят същите нива. Рефинансирането на кредити ще продължи да добива все повече популярност и да бъде актуална тема на кредитния пазар .

КредитЦентър наблюдава огромен интерес през изминалите шест месеца от страна на чужденците, желаещи да получат кредит от банки на българския пазар. Това се дължи на присъединяването ни към ЕС и съответно очакванията на чуждите граждани банките да им предложат сходни условия на европейските.

Най-голям ще бъде ръстът при отпуснатите кредити на българи, работещи в чужбина. От началото на годината той е 140%, а до края на 2007 г. КредитЦентър прогнозира 300% ръст, тъй като гъвкавостта на банките при обследване на доходите и признаването им е все по-голяма.

Справката на КредитЦентър за процентното разпределение на градовете, в които българите, работещи в чужбина, са закупили имот чрез ипотечен кредит показва следното:

% разпределение на градовете в България, в които българи, работещи в чужбина са купили жилище чрез кредит
Град% от 01.01.2007 г. до 30.06.2007 г.
Варна19,1
Бургас17,2
София12,6
Пловдив9,8
Благоевград8,6
Плевен8,1
Видин7,6
Велико Търново6,9
Русе6,3
Други3,8