За бившите казарми на 4-и километър в София преди години имаше идея да се превърнат в правителствен комплекс.От тази седмица идеята за българската Силициева долина излиза от сферата на идеите и започва работата, заяви вчера министърът на икономиката Делян Добрев.

До дни ще бъде регистрирана компанията "София тех парк", съобщава в. „24 часа“. Щяло да се започне с прехвърлянето на имотите от военните към компанията. Президентът Росен Плевнелиев разви идеята за технологичния парк при посещението си в САЩ след срещите си в НАСА и с Google, HP и Cisco.

Тогава той съобщи, че избраният терен е на 4-и километър и е собственост на Министерството на отбраната. Добрев признава, че идеята е на държавния глава и на главния архитект на София Петър Диков.

За изграждането на технологичния парк са осигурени 50 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Министърът казва, че няма да се строят сгради и офиси и тогава да се търсят фирмите, които да ги наемат. Ще поканим големите компании и науката. Ето например IBM имат нужда от наноцентър. Той ще може да се ползва и от учените от БАН например. Идеята е да се създаде среда, в която бизнес и наука да създават иновации, допълни Добрев. Следващата стъпка е да започне проектиране и изграждане на общата инфраструктура.

Преди няколко месеца на среща с КРИБ от министерството обяснили, че вече се изготвят планове какви специалисти ще бъдат ангажирани. Дейността на парка щяла да стартира с търсене на иновационни решения в информационните технологии и фармацията.

Идеята за технопарк в София бе обявена през м. г. Тогава от икономическото министерство обясниха, че е променена концепцията по програма "Конкурентоспособност" и предвидените общо 50 млн. евро за технопаркове ще се насочат само към един пилотен проект в София.

Фокусът му щял да бъде пазарната реализация на иновационни продукти.