Ще регулират строителството в България и ЕС от 2011 година, каза днес министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на конференция на тема "Устойчиво развитие в сектора на недвижимите имоти".

Конференцията е организирана от международната консултантска компания Colliers International. Грънчарова посочи, че глобалното затопляне е тежка и тревожна тенденция и са необходими спешни мерки за запазване на природата. Част от тези мерки са точно тези еврокодове, посочи тя, като допълни, че в по-голяма степен те са известни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дискусията за недвижимите имоти е много важна, защото се оказва, че 40 процента от енергията на ЕС се харчи в сградите, а останалата част се разделя поравно между промишлеността и транспорта. Според "Евростат" България е на второ място в строителната промишленост през първата четвърт на 2007 г., каза още Грънчарова, като се очаква този ръст да остане голям.

Като условие за запазването на бързото развитие на строителството тя посочи усвояването на европейските фондове в нашата страна. Те могат да бъдат използвани за развитие на инфраструктурата, за ВЕЦ-ове, за депа за отпадъци и за пречиствателни станции. Всичко това трябва да е свързано с еконорми в строителството, както и в развитие на малкия и средния бизнес.

Грънчарова посочи, че строителният бизнес в България е силно фрагментиран. България има около 1500 строителни фирми, които могат да изпълняват всякакви поръчки. Ние трябва да направим "зелен регламент", така че всеки, който отсече едно дърво, да посади гора, подчерта Грънчарова.

Бъдещето не е в тези които искат да правят спекулативни печалби и на строители, които искат бързо да забравят това което са построили. Трябва да имаме договор между поколенията, който да гарантира, че в парковете и в зелените площи няма да забием и парче бетон, каза още Грънчарова.