Рекорден брой просрочени ипотеки в САЩ през първото тримесечие

1206
Рекорден брой просрочени ипотеки в САЩ през първото тримесечие

Влошаващата се жилищна криза в САЩ води до увеличаване на просрочените ипотеки до рекордни нива, съобщава Ройтрес.

Според изнесените последни официални данни в момента жилищата в страната, които са с обявени просрочени ипотеки, възлизат на над 1 млн. броя.

Данните на Асоциацията на ипотечните банкери показва, че за първото тримесечие просрочените ипотеки са 2.5% от всички жилищни кредити. Такъв процент не е бил регистриран никога и е рекорден, става ясно от мненията на анализаторите.

Само от началото на тази година около половин милион жилища, което е 1% от всички кредити, вече са в процес на обявяване на ипотеките за просрочени, става ясно още от изнесените данни.

В сравнение с предходното тримесечие, броят на просрочените ипотеки се е увеличил с около 400 хил. жилища, сочат официалните данни.

За изминалата година приблизително 940 хил. жилища са били с обявени просрочени ипотеки, което е около 2% от всички отпуснати заеми.

Прогнозите на анализаторите в САЩ за тази година са за известно намаляване в броя на просрочените ипотеки.
Процентът на собственост на щатските домакинства в техните домове, което е признак за тяхното богатство и най-голям актив, се е понижил до най-ниското ниво в историята, като за първото тримесечие показателят е възлязъл на 46.2%.

Наблюдавайки как стойността на имотите им се понижава, домакинствата прибягват и до съкращаване на своите разходи, което е сериозна "спирачка" пред ръста на водещата световна икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg