Броят на офисите от клас А и Б е продължил да се повишава и през третото тримесечие и към края на септември общата им площ е възлязла на 735 650 кв. м, показват данни на имотната агенция MBL.

Изследователската компания е стигнала до извода, че около 21.5% от офис площите са еднолична собственост.

Ръстът на разполагаемите офис-площи в страната ни през третото тримесечие е възлязъл на 8.5%, или те са се повишили с 57 690 кв. м за посочения период.

В столицата ни към момента в процес на строеж са 520 000 кв. м офиси, 62% от които са разположени в четири основни направления – бул. "България", Цариградско шосе, Югоизточните части на града и района на летището.

В резултат на това някои специалисти прогнозират, че тези райони могат да станат обект на сериозно свръх предлагане при излизането на пазара на новите офиси, когато бъдат завършени.

Завършването на особено големи по размер обекти е предвидено за 2009 и 2010 година.

В същото време строителството на няколко големи проекта е предвидено да стартира през следващата година, сочат още данните на имотната агенция.

През третото тримесечие на годината наличните свободни площи от офиси от клас А и клас Б се е понижило до 5.1% от всички такива, в сравнение с 5.3% през второто тримесечие.

Като абсолютна стойност обаче, обемът на свободните офиси е регистрирал леко повишение.

Свободните офиси в покрайнините на града са повече от тези в централните части и възлизат на 6.6%, на фона на 4% в града и 2.3% в идеален център.

Средната цена на наемите на офиси е продължила да се повишава през третото тримесечие, следвайки тенденцията от първото полугодие на 2007-а. Към настоящия момент нивата на наемите на офиси от клас А варират между 12 и 26 евро за кв. м на месец, в зависимост от местоположението им.

Офисите от клас Б варират в диапазона между 8 и 16 евро за кв. м, сочат още данните на агенцията.