През следващата 2010 г. ще бъдат достигнати най-ниските нива на активност в строителството на търговски центрове в Европа за последните 5 години според прогноза на Cushman & Wakefield.

Общата площ на новите молове на Стария континент се очаква да достигне едва 7 млн. кв. м през 2010-а, а 2011 г. да падне и под това ниво.

През тази година ще бъдат завършени близо 8.7 млн. кв. м нови търговски центрове, което е спад с 5% спрямо миналата година. За първите шест месеца на годината са отворили общо 115 търговски центрове с площ 3.1 млн. кв. м, или 18% под нивото от същия период на миналата година.

Най-голям обем нови търговски площи през първото полугодие са завършени в Русия - 580 хил. кв. м, от които 45% - в столицата Москва.

Турция и Русия продължават да водят по брой проекти за търговски центрове, като до края на 2010 г. ще бъдат открити съответно 2 и 1.8 млн. кв. м търговски площи.

В Западна Европа Франция има най-много проекти за нови търговски центрове, като фокусът се поставя върху средноголеми обекти във второстепенни градове.

Според прогнозите, най-голям ръст в проценти се очаква в България, като след страната ни се нареждат Латвия и Румъния.

Ако всички проекти, които са планирани за следващите 18 месеца в България, бъдат завършени в срок, страната ще отчете ръст от 370% в обем на търговските площи.