Просрочените ипотеки в САЩ са отчели рекордно висок ръст - с повече от 81% - за изминалата 2008 г. и с повече от 225% спрямо 2006 г., сочат данни от доклад, пише CNNMoney.

Общо 861 664 семейства са загубили техните домове заради просрочени ипотеки през изминалата година, сочат данни на RealtyTrac.

Повече от 3.1 млн. са просрочените ипотеки, обявени през 2008 г., което означава, че 1 на всеки 54 собственици на жилище в САЩ е получил предупредително писмо.

Само за месец декември миналата година просрочените ипотеки са отчели ръст с 17% спрямо ноември и с 41% спрямо декември 2007 г., става ясно още от данните. Според мнения на брокери от агенции за имоти многото жилищата, върнати на банките заради неизплатени вноски по кредити, едва ли ще могат да бъдат продадени скоро, особено при сегашните условия на пазара.

От друга страна, цените на жилищата, които са пряко свързани с просрочените ипотеки, са се понижили с повече от 21% спрямо пиковите си стойности, като в някои райони на страната спадът е много по-голям, сочат данни на S&P.

В някои от най-големите градове в страната, като Лос Анджелис, Сан Франциско и Маями, цените на жилищата са се понижили с повече от 30%, а в градове, като Феникс и Лас Вегас, понижението достига 40-50%.

Ако цените на имотите продължат да се понижават, има реална опасност просрочените ипотеки да се увеличават и през тази и следващата година, сочат мнения на множество експерти.

Най-засегнатите щати от кризата са Невада, Флорида и Аризона, където просрочените ипотеки са най-много и съответно броят на хората, загубили своите жилища, е най-голям.