Американският щат Калифорния продължава да бъде един от най-тежко засегнатите от кредитната криза в САЩ, съобщава inman.com.

Продажбите на жилища в южната част на щата са били с 30% под средните нива за страната, отчетени за август, става ясно от данните на агенцията DataQuick.

Цените на имотите също са отчели много сериозно понижение от 34% за периода.

Според данните 19 633 нови и вече обитавани жилища, както и кондоапартаменти, са били спрени от продажба, което е повишение спрямо 17 755, отчетени за същия период преди една година, но понижение с 4.7% от отчетеното за предходните месеци.

Причината за това е, както кредитната криза, така и голямото понижение в средната цена на жилищата, като за последните 12 месеца тя е паднала от 500 хил. долара на 330 хил. долара. Това е най-големият спад в средната цена на жилищата в тази част на страната за повече от 5 години.

Преди кризата да удари пазара на имоти в САЩ, близо 40% от купувачите на жилища в района са били финансирани от банките чрез ипотечни кредити. Средният размер на ипотечен кредит, отпускан за покупка на жилища в тази част на Калифорния, е бил 417 хил. долара.

Продажбата на имоти, загубени заради просрочени ипотеки, се е покачила до 45.5% спрямо 43.7% за предишния месец. Това е най-високата стойност от 10 години насам, посочват от агенциите.

Дори най-процъфтяващите райони в щата, които са едни от най-богатите в цялата страна, отчитат сериозно понижение в продажбите и търсенето.