Кризата обхванала световните финансови пазари, както и крахът на руската борса, и очакванията, че имотите в руската столица може да са изчерпали своя възходящ потенциал, не попречиха на пазара да се сключи рекордна сделка за покупка на жилище.

В непосредствена близост до Кремъл, в дванадесет милионния град, бизнесмен на около 40 години, една от емблематичните личности в руския бизнес, закупи апартамент на седем етажа с площ от 1 300 кв. м. за рекордните 2.5 млрд. рубли (99 млн. долара), показват данни на агенцията Agent 002.

Цената, разделена на квадратурата на жилището, възлиза на значителните 76 153 долара за кв. м., което е своеобразен рекорд за продажба в Москва.

Пазарът на луксозни имоти в Москва процъфтява, като цените на луксозните жилища растат, водени от търсенето от страна на петролни мултимилиардери в държава с растяща покупателна способност.

Специалистите прогнозират, че цените на луксозните имоти в руската столица са на съвсем близки нива до тези в Манхатън и Лондон и могат съвсем скоро да ги изпреварят.

Апартаментът е изключително луксозен и съвременно обзаведен, като разполага със собствен басейн, етаж за деца и зимна градина на покрива на сградата.

Въпреки, че средната работна заплата за руснаците възлиза на под 700 долара, нарастващият брой на средната класа в страната все още поддържа ръста на пазара на недвижими имоти, макар и перспективите значително да се влошават.

Специалистите очакват, че с бума на пазара на луксозни имоти в Русия постигнатият рекорд е напълно възможно скоро да бъде подобрен.