Цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ са намалели с по-малко от очакваното през юли на годишна база, което е признак, че спадът на жилищния пазар, който доведе до най-тежката рецесия от седем десетилетия, отслабва, информира Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който след цените на жилищата в 20 големи метрополисни района в САЩ, отчита понижение от 13.3% през юли в сравнение с година по-рано, което е най-малкият му спад от 17 месеца. Индексът също така нараства с 1.2% на месечна база.

Очакваше се индексът да падне с 14.2%, според проучване на Bloomberg News сред 36 икономисти. Индексът отчита понижение от 15.4% за 12 месеца приключили през юни.

Изменението на индекса на годишна база се следи от 2001 г., а индикаторът е отчитал понижение във всеки месец от януари 2007 г. насам.

Всичките 20 града, включени в изчислението на S&P/Case-Shiller, отчитат по-малък спад в цените на жилищата на годишна база през юли в сравнение с предходния месец. Лас Вегас бележи най-голямо понижение от 31%, следван от Финикс с 29%. Кливланд отчита най-малък спад от 1.3%.

В сравнение с предходния месец 17 от 20-те града бележат ръст на месечна база, като повишението се оглавява от Минеаполис с 3.1% и Сан Франциско с 2.9%. Лас Вегас отчита и най-големия едномесечен спад от 1.9%.

Комбинираните продажби на нови и съществуващи домове показват ръст в четири от последните пет месеца, което означава, че най-лошото от жилищната криза вече е отминало.