Собствениците на Empire State Building- най-високият небостъргач в Ню Йорк, ще започнат ремонт на стойност 620 млн. долара, съобщава Bloomberg.

Реконструкцията на построената през 1931 г. сграда ще протече на няколко етапа в рамките на пет години. 18 месеца са отделени за най-съществената част от ремонта.

Целта е Empire State Building да може да съперничи на модерните офис комплекси в Ню Йорк.

На първо място, се налагат промени, свързани с намаляване на разходите за арендатора. Това включва подмяната на 6 500 прозорци. 20 млн. долара ще бъдат отделени за трикамерни стъклопакети,намаляващи разходите за климатик. Икономичността на новите съоръжения ще бъде 40%. Самата климатична и отоплителна система също щ бъде подменена.

След това ще бъдат обединени малките офис помещения, което ще позволи привличането на по-големи наематели. Това ще бъде най-скъпата реконструкция . Стойността й е 600 млн. долара.

102-етажният небостъргач се намира на 5-о авеню в Манхатън.

От 1931 до 1972 г., когато е открита Северната кула на Световния търговски център, това е най-високата сграда в Ню Йорк.

През 2001 г. след терористичната атака на 11 септември, Empire State Building отново се оказва най-високата сграда в града.

От 1986 г. небостъргачът е включен в списъка на националните исторически паметници на САЩ.

Негов собственик е W&H Properties.