Предприетите от тайландското правителство рестриктивни действия към чуждестранните инвеститори на 18 декември миналата година, задължаващи ги да държат 30% резерви от размера на инвестициите си в безлихвени депозити, облагодетелстват пазара на недвижими имоти на съседните държави, коментират от имотната агенция Agency and Investment Services for Savills в Тайланд.

Това е довело до пренасочване на инвеститорския интерес на инвестиционните фондове към съседните страни като Виетнам, Камбоджа и Малайзия.

Анализатори коментират, че инвеститори с интерес към недвижимите имоти в Тайланд отправят запитвания, както и успешно завършват сделки в съседните страни, към които иначе едва ли биха проявили интерес.

Пренасочването на интереса обаче, според много анализатори, е временен и веднъж щом правителството обяви крайните си намерения и изисквания към инвеститорите, Тайланд се очаква отново да се превърне в предпочитана дестинация за инвестиращите в недвижими имоти в региона.

Добрата инфраструктура, силният ръст на икономиката на страната, както и многото на брой екзотични и привлекателни туристически дестинации правят Тайланд без съществена конкуренция в региона, като пречка остава единствено военното й правителство.

На фона на глобализацията на пазара на недвижими имоти през последните няколко години и силния интерес към големите азиатски пазари като Япония, Южна Корея, Хонг Конг и Сингапур, пазарът на недвижими имоти в Тайланд също се радваше на значителен инвеститорски интерес преди идването на власт на правителството миналия септември.

Виетнам изведнъж попадна в центъра на инвеститорското внимание, като икономиката на страната нараства със 7-8% годишно и тя съвсем скоро влезе в Световната Търговска Организация. Там обаче все още липсва благоприятен бизнес-климат, като липсата на инфраструктура много често е основна пречка пред инвестициите.

Като предимства на Виетнам се сочат ускореният ръст на икономиката, евтината работна ръка, стабилната политическа и социална стабилност, атрактивните данъци и др.

Като проблем във Виетнам се сочи все още липсата на възможност за чуждестранни граждани да притежават земя, докато подобна има в Малайзия при стойност на сделката над 70 000 долара. Там още на чужденците се предоставя възможност за 60-годишен лизинг при покупката на имоти, както и за финансиране на сделките от местни банки, както и 10-годишни подновяеми визи. В същото време малайзийската икономика расте с около 6% годишно.