Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили през август, като спадът на ипотечното кредитиране, вследствие на затегнатите условия, доведе до рекордно ниски продажби, посочиха изнесени днес данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Броят на агентите на недвижими имоти и инспекторите, които са заявили, че цените на имотите се понижават, е превишил този на отчелите ръст с 81%, в сравнение с 83% през юли.

Средните продажби на участвалите в изследването са се понижили до 12.7, или най-малко от 1978 г. насам, когато е започнало и проучването.

Липсата на ликвидност и тежкото състояние на ипотечния пазар са двете основни причини за влошеното състояние на пазара на недвижими имоти в Обединеното кралство.

Специалистите прогнозират, че докато не се появят свежи пари на пазара, ситуацията ще продължи да е тежка за инвеститорите в недвижими имоти.

Влошеното състояние на жилищния сегмент се очаква да е и една от основните причини за изпадане на британската икономика в рецесия.

Централната банка на Великобритания запази нивото на лихвата при 5% на годишна база за пети пореден месец на проведеното на 4 септември заседание.

Цената на недвижимите имоти се е понижила с 12.7% през август, в сравнение със същия месец на миналата година, до 174 178 паунда, по данни на HBOS.

Одобренията за ипотеки в страната са се понижили до най-ниската им за последната една година стойност, според данни на централната банка от началото на септември.

Жилищната криза оказва значително въздействие върху потребителските разходи в посока на тяхното свиване, което се очаква да е и друга основна причина за изпадането на икономиката в рецесия.

Брутният вътрешен продукт на страната е останал непроменен през второто тримесечие на годината, в сравнение с първото, което кара голяма част от специалистите да очакват, че страната се насочва именно към рецесия.