Разпространените твърдения, че на мястото на хотел Рила ще се строи небостъргач на 22 етажа и подземен паркинг на 8 етажа категорично не отговарят на истината, заявиха от фирма „РИЕЛ 99”, собственици на хотела.

Нашият проект предвижда запазване на настоящата височина на сградата, а подземните гаражи ще бъдат само на един етаж, уточняват те. От фирмата казват, че уважават правото на мнение на всеки, но не могат да се съобразяват с всяко съображение , защото тогава би трябвало да спрат работата си.

Според тях тенденциозно се настройва българската общественост срещу техните инвестиционни намерения.

Те допълват, че като съвременна европейска компания, собственик на хотела, се водят от законите и съответните административни разпоредби, които дефинират достатъчно ясно обществения и частния интерес.

В този проект няма нищо, което е противозаконно или срещу интересите на обществото, категорични са от „РИЕЛ 99”, като допълват, че в България има достатъчно институции, които да осъществят ефективен контрол над техните дейности.

„На мястото на хотел „Рила” ние предвиждаме красива, модерна и функционална сграда, която да бъде една от архитектурните забележителности на столицата. Поради тази причина за нас са несъстоятелни обвиненията, че ще загрозим тази част от центъра на София, в която понастоящем градината е превърната в кръчма, по пейките се търкалят маргинали и е по-добре човек да не пристъпва там нощно време“, неколкократно подчертават инвеститорите.

БГНЕС припомня, че днес по този повод кметът на София Бойко Борисов каза, че във връзка с появилата се информация, че собствениците на хотел „Рила” искат да го съборят, че е твърдо за ликвидирането на сградата, защото тя е „паметник на глупостта и най-грозната сграда в архаичен стил”.

Борисов обаче уточни, че ново строителство там ще има само след обществено обсъждане и одобрение от общинския съвет.

"Идеята на инвеститора е сградата да бъде със същата височина, която е в момента хотел Рила, да не надвишава 10 етажа и подземните етажи които ще бъдат за паркоместа да бъде само един, а не 8 подземни етажа, както пише по медиите", заяви пресаташето на РИЕЛ 99 Виктория Енчева.

Тя каза, че не може да си обясни откъде е излязла информацията. По думите й в България вече има строителни компании, които са с достатъчно добра техника, за да могат изпълнят проект независимо дали е в центъра на столицата или в някакъв краен квартал, без да навредят на околните сгради.

Енчева добави, че все още няма срокове кога инвеститорът ще стартира проекта си, нито какви средства ще се вложат. "Всичко е на идейно равнище. Все още е рано да се говори за това. Ние не сме подавали такава информация", заяви още Виктория Енчева.

Източник:БГНЕС, Снима:БГНЕС