"Рила Спорт" изгражда нов екологичен ски курорт "Паничище-Езерата-Кабул"

1122

Компанията “Рила Спорт“ планира да изгради най-екологичния ски курорт в нашата страна “Паничище-Езерата-Кабул“. Това стана ясно след организираната пресконференция в хотел Радисон САС в София.

Компанията има намерение да инвестира повече от 140 млн. лв. в изграждането на модерен и екологично чист курорт в района на Паничище в Рила планина. Изчисленията на експертите показват, че общите инвестиции за изграждането на комплекса ще достигнат 900 млн. лв.

Ски курортът “Паничище-Езерата-Кабул“ ще разполага с около 100 км ски писти, ски пътища и зони за свободно катерене. В курорта се предвижда и разполагането на 3 атрактивни сноуборд парка, 3 трасета за бегови дисциплини, стрелбище за биатлон и детски зони.

В новия парк ще има лимитирана леглова база с капацитет около 10 000 легла, които основно ще бъдат разположени в самото село Паничище и няма да засегнат природата в Рила. Очакванията са новата ски зона да стане катализатор за бъдещото развитие на целия регион.

Според очакванията на инвеститорите целият проект се очаква да бъде приключен в края на 2016 г.

Надеждите са той да се отрази изключително благоприятно върху икономиката на страната ни. В момента у нас съществуват около 200 км ски писти и 50 лифта, докато в страна като Австрия те са около 20 хил. км и 5 700 лифта. Подобно е положението и в Швейцария, Германия и Франция.

Ски курортът се очаква да създаде условия за привличане на много висока категория туристи, както и първокласни туроператорски и хотелски вериги.

Надеждите на инвеститорите са Рила да стане една от топ 10 на най-предпочитаните туристически дестинации в Европа като по този начин се спомогне за развитието на туризма като цяло в страната ни.

Плановете за “Паничище-Езерата-Кабул“ са да стане най-екологичният курорт в България. За изграждането на ски пистите са работили специалисти от “Ecosign Mountain Resort Planners Ltd“, чийто опит в тази сфера е много години. Ски курортите, проектирани от тях, са били домакини на 4 от изминалите зимни олимпийски игри, като тяхна е заслугата за спечелването на домакинство на Сочи за игрите през 2014 г.

В курорта няма да бъдат допускани никакви автомобили, има лимит за общия брой на леглата, както и централното отопление, с което ще разполага курортът, ще бъде изяло с биогориво.

Ръководството на “Рила спорт“ е в процес на създаване и на зелен фонд за екологични мероприятия, които ще инвестират част от средствата си в “Паничище-Езерата-Кабул“.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg