Румъния е европейски лидер по растеж в строителството

1102
Румъния е европейски лидер по растеж в строителството

Строителството в еврозоната през април 2012 е отбелязала спад с 2.7% в сравнение с предходния месец, сочат данните на Евростат, представени от БГНЕС. Свиването на годишна база е достигнало 5%.

През март, според преразгледаните данни, обемът на строителство в еврозоната е нараснал с 11.4%. По-рано беше съобщено за растеж от 12.4%. На годишна база свиването е 2.6, а не 3.5%.

В Европейския съюз спадът на показателя през април 2012 е достигнал 6.6% в сравнение с предходния месец, когато е нараснал с 10.8%. Свиването на строителството на годишна база е 5.1%.

За България данните на Евростат сочат забавяне на растежа на строителството през април до 0.2% след ръст от 2.6% през предходния месец. Като цяло динамиката в сектора на годишна база остава отрицателна – спад с минус 2.1%.

В девет членки на ЕС е регистриран спад на строителството през април спрямо март, а в пет – растеж. Най-голямо понижение е регистрирано във Великобритания (-18.1%), Словения (-9.3%), Португалия (-6.7%) и Германия (-6%). Най-висок ръст – в Румъния (+11.5%), Франция (+2.3%) и Полша(+1.9%).

На годишна база през април 2012 строителството е намаляло в девет страни и е нараснало в пет. Най-голям спад е отчетен в Италия и Словакия /по -15.1%/. Най-голям растеж на строителния сектор е отбелязан в Румъния (+22.8%), Полша (+9.7%) и Швеция (+4.3%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg