Румъния е отбелязала най-висок ръст в строителния сектор от 37.5% сред страните членки на Европейския съюз, показва статистика на Eurostat, цитирана от румънската Rompress.

Северната ни съседка със сериозна преднина е следвана от Великобритания съответно със 7.7% и Словения - 4.6%, показва още статистиката.

Най-голям спад в строителния сектор са отбелязали в Швеция - минус 10%, Португалия - минус 4.7% и Испания - минус 4.4%, сочи още излязлата статистика на Eurostat.

В Европейския съюз, чиито членки наброяват 27 държави в момента, строителният сектор е отбелязал нарастване с 2.5% за месец септември 2007 година, в сравнение със същия период на 2006 г.

През месец септември тази година строителният сектор е отбелязал повишение с 0.1%, в сравнение с предходния Август за целия Европейски съюз.

В този случай Румъния е отбелязала високо повишение, или почти 2.0%, изпреварена само то Словакия, която е отбелязала съответно 3.2%. За отбелязване е, че страни като Великобритания са имали даже отрицателни стойности (минус 6.7%) в строителния сектор за този период.

Покачването е във всички сектори, като е най-голямо при частните сгради, съответно(42%) покачване, индустриални сгради(36.4%) и друг сгради (35.2%).