Партньорството в проекта Baneasa в северната част на Букурещ ще донесе на Университета за аграрна наука и ветеринарна медицина в Букурещ (USAMVB) около 1.5 – 2 млрд. евро, съобщава румънската преса.

Проектът Baneasa е един от най-големите в областта на недвижимите имоти в Централна и Източна Европа, и стойността му ще достигне 3- 4 млрд. евро когато бъде завършен, което се очаква да стане след около 8 години. USAMVB притежава 49.88% от капитала на Baneasa Investments, които развиват проекта. Заради партньорството с бизнесмените П. Поповициу и Раду Димофте, университетът в момента е един от най-богатите в Европа.

„Когато проектът бъде завършен ще разполагаме с активи за 1.5 – 2 млрд. евро, при положение че сме притежатели на половината от капитала. Досега сме получили 3.3 млн долара от него. 2008 година ще бъде първата, в която Baneasa ще излезе на печалба и приходите ни ще се увеличат значително“, казва Йоан Алеку, ректор на университета.

Догодина USAMVB ще получи още 3 – 4 млн. евро, на което се равнява 49.88% от печалбата, според изчисленията на Алеку. Досега университетът получава 560 700 евро всяка година, съгласно споразумението си с Банеаса Инвестмънт.

Проектът бе стартиран през 2000 г. когато Йоан Алеку става ректор на USAMVB, а земята, на която се намира бившата ферма Банеаса е върната на университета съгласно румънските закони. Baneasa ще бъде разработен от двамата най-успешни бизнесмени в сектора на недвижимите имоти - П. Поповициу и Раду Димофте. Двамата притежават, в сътрудничество с други лица, Howard Johnson Grand Plaza, the Best Western Parc и Turist hotels в Букурещ.

Партньорството между USAMVB и бизнесмените започва след месеци на преговори. „Получихме много предложения, но най-добро бе това на Поповициу, който между другото е син на професор Поповициу от университета. Разговаряхме много с него и така стигнахме до идеята да построим сателитен град на Букурещ“, казва ректорът. Според договора между тях, делът на университета на може да бъде намаляван, не може и да се вземе решение без 51% от гласовете. Университетът има право сам да управлява приходите от проекта без намесата на Министерството на образованието в страната.

Проектът обхваща 221 хектара, 50 хектара от които зелена площ, с които площта на Букурещ се увеличава с 1%. Размерът на инвестициите в Baneasa може да достигне 1.5 – 1.8 млрд. евро до 2015 година, тъй като акционерите на Baneasa Investments решиха да увеличат броя на домовете, които ще бъдат построени там от 3 000 на 5 000, а на офис площите от 160 000 кв. м на 215 000 кв. м.

„Идеята да построим градчето дойде, след като получихме земята по закон. През 2000 г. университетът не разполагаше и с една стотинка,“ допълва Алеку.

В страната критикуват партньорството между USAMVB и бизнесмените още от 2000 г., но според Алеку те критиките нямат никакво основание, защото земята на Baneasa никога не е била нито обществена, нито частна територия.