След приемането на Румъния в Европейския съюз редица сектори от икономиката на страната започнаха да се развиват с доста бързи темпове. Чуждите инвестиции с северната ни съседка непрекъснат се увеличават.

Безспорно най-динамично развиващият се сектор е строителния. За последните няколко месеца той е увеличил темпа си на развитие няколко пъти, пише Bloomberg.

Увеличаващият се интерес на инвеститорите в строителството на офис и търговски обекти, както и повишеното търсене на жилища са основните двигатели за този висок растеж. От друга страна покупателната способност на румънското население в месеците от началото на тази година значително се увеличи.

Общата стойност на извършените строителни работи за месец май се е покачил с около 34% на годишна база, сравнено с 31%, отчетени за април, сочат официалните данните на Националния статистически институт на страната.

Като цяло за месец май, индустрията е отчела ръст от 10.5% сочат още данните, което е едно от най-високите месечни постижения в последните няколко години.

Чуждите инвестициите в страната са подпомогнали ръста за месец май с над 37% в строителството на бизнес имоти. Чуждестранни компании като Auchan SA, Carrefour SA, IKEA, Nokia Oyj, Ford Motor Co. се очаква да разширят своите дейности на румънския пазар до края на тази година.

Един от най-коментираните сектори – жилищният, също е отчел увеличение с 36% за месеца заради увеличената покупателна способност и увеличението на инвестициите, конкретно в строителството на жилища.

Високата активност в строителния сектор в Румъния за първото тримесечие от началото на тази година е допринесло за цялостния ръст на икономиката с 8.2%, което нарежда северната ни съседка на второ място по големина в ЕС след Словакия.