Румънците, работещи в строителния сектор в Италия и други страни от Европейския съюз, искат месечни заплати от 600 до 800 евро, за да се върнат да работят в родината си, пише zf.ro

Такова месечно възнаграждение е три пъти по-високо от това, което в момента получават строителните работници по многобройните строителни обект в цялата страна.

Според министъра на труда на северната ни съседка обаче има и такива, които са готови да се завърнат и да получават заплата не повече от 450 евро на месец. Според него голяма част от родните строителните компаниите са готови да предложат подобна заплата на тези, които наистина са кфалифицирани и имат желание да живеят в Румъния.

Заради строителни бум в северната ни съседка в последните няколко години започна да с е усеща остър недостиг на работна ръка.

След приемането на страната в ЕС голяма част от трудоспособното население на Румъния, особено в строителния сектор, замина да работи в страните членки от Западна Европа заради по-доброто заплащане.

Преди няколко месеца правителството реши да стартира процедура за връщането на румънците да работят и живеят в собствената си страна.