Все повече семейства в Румъния се събират по няколко в апартамент, за да си делят наема. Успешен ли е този тип съжителство и пести ли достатъчно средства? Апартамент в Букурещ е нает от две семейства - те делят едва 64 квадратни метра и въпреки това от входната им врата не се чуват караници.

„Важно е при двойките да има разбирателство и лично пространство. Затова всеки си има стая, като делим хола и кухнята. Задълженията също са споделени. Всеки чисти, мие чинии, хвърля боклука и най-важното - не влиза в стаята на съквартиранта си", обяснява семейство.

Според агентите по недвижими имоти, тази практика има голям успех, защото решава проблема с наемането на големите апартаменти.

„Предимството е, че всички сметки са на половина. Особено изгодни излизат 3-4 стайните апартаменти с по 2 бани", заяви Паул Виенеску - брокер.

Проучване сред младите семейства в Румъния показва, че 3 от 10 семейни двойки биха споделили наема за жилището си. Средният разход за едностаен апартамент в Букурещ е около 280 евро.

Срещу 220 евро обаче, две двойки могат да делят значително по-голям двустаен или тристаен апартамент.

Източник: бТВ